Knapert

Spara pengar i spargrisSåhär efter jul är det ju alltid lite knapert i ekonomin. Inte bara för mig utan säkert för väldigt många andra. Rätt trist, men en bra anledning till att spendera pengarna lite klokare det här året! Nästa år tänker jag inte vara pank i januari så jag har bestämt mig för att börja spara.

Ska lägga undan lite pengar varje månad till alla julklappar och till mellandagsrean. Tror det kallas för buffertsparande. Jag har verkligen gått in för det här och börjat läsa på 🙂 Sen ska jag förutom buffertsparandet också lägga undan lite pengar som jag förhoppningsvis kan placera så att jag får ränta. När jag var liten fick man ränta på bankkontot. I dag får man leta med ljus och lykta efter sparkonton med ränta… Istället tycks det som att det är aktier och fonder som man måste placera pengarna i om man ska få någon avkastning. Detta vill jag helst undvika då det är en stor risk att pengarna går förlorade.

Om mina sparplaner går som jag tänkt så ska jag ha 3000 extra att röra mig med under julen i år! Tanken är att jag utöver det ska spara undan minst lika mycket under året i någon sparform där jag får ränta. Ska kolla igenom  ekonomisidan jag länkade till förut och se om jag hittar någon bra sparform som passar mig.

Hur ska jag då lyckas spara pengar? Jag tänkte dels dra ner på en massa prenumerationstjänster som jag betalar för men aldrig använder, till exempel plustjänster på diverse tidningar och webb-tv kanaler jag inte tittar på.

Jag ska också försöka äta lite mer matlådor, så det kommer bli färre uteluncher framöver. Men det kommer nog  bara vara bra för plånboken och hälsan. Blir ju inte alltid att jag lunchar på de mest hälsosamma ställena tyvärr.

Genomför jag dessa förändringar så tror jag faktiskt att jag kommer kunna spara 500 kr i månaden. Om jag är riktigt duktig kommer jag säkert upp i det dubbla. Men då måste jag dra ner på resekostnader och min ovana att köpa bullar flera gånger i veckan.

Shoppingen kommer jag dock inte dra ner på! Är väldigt bra på att göra fynd och tycker det är jättekul att shoppa, så där kommer jag inte göra några förändringar. Möjligen att jag säljer av lite gamla grejer jag aldrig använder eller vill ha. På så sätt går det säkert att  få in lite extra slantar att stoppa i spargrisen.

Men just nu gäller det först och främst att ta sig igenom januari. Blir mycket omelett, kroppkakor, blodpudding och annan billig mat! Sen blir det en del fönstershopping. Är faktiskt väldigt kul att bara kolla runt och se vad det finns för kläder. Man kan ju ändå inte köpa allt, men det är tack och lov gratis att titta och drömma!

I mitt nästa inlägg kommer jag dela med mig av lite klädspaningar och hur det går med sparandet 😉

Men nu ska jag kolla på fotboll. Är någon match med Zlatan som jag bara måste se enligt en kompis som är på besök den här veckan. Har smitit undan första halvlek, men nu måste jag nog bänka mig framför TV:n och kolla!