Bilfunderingar

Planerar att köpa bil

Godkväll!

Just nu har jag tusen tankar som far runt i huvudet. Positiva tankar kanske ska tilläggas! Har börjat planera för att köpa bil, men det är så mycket som ska tänkas på 🙂

Vet att det är rena slöseriet, men jag har bestämt mig för att köpa en helt ny bil. Då ställs man inför så många val, vilka tillbehör och vilken extrautrustning ska jag ha? Vilket försäkringsbolag är bäst och hur ska jag finansiera köpet? Inte ens att välja färg är enkelt!

Hittade en kul artikel om vilka de vanligaste bilfärgerna är. Svart var allra vanligast, sen kom vit, röd och grå. Blev lite förvånad faktiskt. Trodde inte det fanns så många vita bilar! Men jag antar att jag kanske inte tänker på små skåpbilar som företagare använder, de är ofta vita när jag tänker efter och drar säkert upp antalet vita bilar till en andraplacering. Om jag hade gissat hade jag nog trott silver skulle komma på andraplats, men den ligger femma. Det finns dock en förklaring till att silver hamnar så långt ner, de bilarna kanske registreras som grå eller mörkgrå istället. Så egentligen är grå bilar, om man räknar med silver och mörkgrått som en och samma kategori störst.

Silver ska jag dock inte ha på min bil. Valet står mellan svart eller deep sky blue 🙂 Tycker den dovt blå färgen är så snygg! Men tänk om det är smartare att köpa en svart bil. Tänker att den kanske håller högre värde på andrahandsmarknaden sen? Svart klädsel på stolarna ska jag i varje fall ha. Mycket mer praktiskt än ljusa säten som man annars kunde välja.

Det är en Opel Astra jag funderar på att köpa. Tycker den är både snygg och har många bra funktioner. I ärlighetens namn har jag knappt en aning om vad många av funktionerna är för något. Men många av dem verkar väldigt bra.

När det gäller bilköp är det ju inte bara inköpspriset som är avgörande. Försäkringar, service och andra kostnader måste också kollas upp.. Tog hjälp av en sajt om försäkringar för att få lite tips på bra försäkringsbolag. Fick via den sidan upp ögonen för Folksam som har någon specialförsäkring för Opel-bilar som jag tycker verkar intressant. Har inte grottat ner mig jättemycket i detaljerna än, men tror den kan vara högintressant. Dessutom får jag rabatt om jag flyttar mina andra försäkringar till Folksam. Tror det var att man fick 10% rabatt om man hade tre försäkringar hos dem. Så då kan jag lägga hemförsäkringen och olycksfallsförsäkringen hos Folksam och få rabatten.

Folksam är ju också ett ganska välkänt bolag så man borde ju kunna känna sig trygg om man väljer dem? Men just nu snurrar som sagt tusen tankar i huvudet och jag vet inte riktigt någonting känns det som.

Har gjort ett stort kalkylark med kostnader och utgifter att tänka på. Har också ett dokument där jag skriver upp kostnaden för olika tillval på bilen och bollar fram och tillbaka med siffrorna. Ska jag ha lättmetallfälgar och dragkrok, eller ska jag hoppa över det och komma ner lite i pris?

Ni kanske kommer ihåg att jag skrev att jag skulle spara pengar till nästa jul? De planerna är lagda på is, i alla fall om jag köper den här bilen för då kommer jag inte ha så mycket pengar att spara varje månad. Allt kommer gå till sparande till bilen istället.

Jag vet att det kanske är dumt att köpa ny bil och inte en begagnad. Men det har varit en dröm jag haft sen länge att köpa en alldeles ny bil, och av olika anledningar så känns det rätt att göra det nu. Kommer nog behöva dra ner på shoppingen lite också, men det ska nog gå bra. Får ägna mig åt fönstershopping istället. Förhoppningsvis kommer det inte heller dröja alltför länge innan jag får lite mer utrymme i ekonomin, ska byta till en billigare lägenhet om tre månader och då kommer jag få lite mer pengar att röra mig med. Så det ska nog gå bra. Måste bara bestämma mig för vad jag ska köpa först!